donderdag 31 maart 2022

Schrijfwijze: poelen of poolen? 's zomers of zomers?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: poelen of poolen? 's Zomers of zomers?

In een biografie van een voetballer viel te lezen dat de spelers een potje mochten poelen. Poelen zijn echter de leefgebieden van kikkers. Het spel waar het om gaat wordt ook wel poolen genoemd.


's Zomers of zomers?

Zomers was het heel warm volgens de voetballer in dezelfde biografie. Zoals de zin begint met 's Winters, zo zou hier ook 's zomers moeten staan. Dit komt van des zomers, ofwel in de zomer.


donderdag 17 maart 2022

Schrijfwijze: beschermt of beschermd? Geen of niet?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: beschermt of beschermd? Geen of niet?

Een herhaalprik beschermt. Het is namelijk geen voltooid deelwoord, maar gewoon tegenwoordige tijd. 


Geen of niet?

Het woord voldoende is één van de lastigste woorden in de Nederlandse taal. Dat komt doordat de taaldeskundigen er nog altijd niet over uit zijn wat voor soort woord dit is. Is het een onbepaald zelfstandig naamwoord of een onbepaald hoofdtelwoord? Juist omdat dit lastig is, wordt niet gebruikt bij een ontkenning. Je kunt niet voldoende afstand bewaren. Misschien wel nog beter is onvoldoende afstand bewaren.

maandag 14 maart 2022

Schrijfwijze: gymmen of gymen? Elfen of elven?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: gymmen of gymen? Elfen of elven?

In de biografie van Daphne Koster veel te lezen dat ze van gymmen hield. Door de klankverandering van de y bij slechts één m, is de werkwoordsvorm met dubbel m dus ook de juiste. 


Elven of elfen?

Uit dezelfde biografie kwam dat de meeste speelsters al voor elfen op bed lagen. Elfen zijn echter de mythische figuren die in boeken voorkomen. Als ze voor elf uur op hun bed lagen, dan lagen de speelsters daar dus voor elven. 



vrijdag 11 maart 2022

Schrijfwijze: mogen meedoen of mee mogen doen? Wordt of werd?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: mogen meedoen of mee mogen doen? Wordt of werd?

Het is altijd het best om direct te schrijven. Wanneer je woorden kan samenvoegen, is het aan te raden om dat te doen. Zo kan je dus in dit geval in plaats van mee mogen doen kiezen voor mogen meedoen. Let op: mee mogen doen is dus niet fout, het kan alleen beter.


Wordt of werd?

Je mag van werkwoordstijd wisselen in een zin, mits dat nut heeft. In deze zin is dit echter niet het geval. Er wordt gesproken over virologen die in het verleden waarschuwden. Dat betekent dus ook dat je nu weet wat toen bedoeld werd.


woensdag 2 maart 2022

Schrijfwijze: ervan af of er vanaf? Aantal zijn of is?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: ervan af of er vanaf? Aantal zijn of is?

Omdat een broek afzakt, zakt deze dus ook ervan af, niet er vanaf. Af hoort bij afzakken, niet bij vanaf.


Zijn of is?

Wanneer over varianten wordt gesproken, wordt zijn gebruikt. Gaat het echter over een aantal varianten, dan vormt dit een groep en wordt het enkelvoud: er is al een aantal varianten geweest. Omdat deze regel behoorlijk lastig is, wordt bijvoorbeeld door Genootschap Onze Taal gesteld dat beide vormen goed zijn. Enkelvoud volgens de regel, meervoud omdat dit natuurlijk aanvoelt.



dinsdag 1 maart 2022

Schrijfwijze: uren voor of na? Seizoensstart of seizoenstart?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: uren voor of na? Seizoensstart of seizoenstart?

Enkele uren voor of na?

Woordvolgorde speelt een grote rol in wat een zin eigenlijk betekent. De besmetting duurde waarschijnlijk langer dan enkele uren. Het constateren van de besmetting nam ook geen uren in beslag. Het gaat erom dat het geconstateerd werd enkele uren nadat de minister op de Algemene Vergadering aanwezig was. De besmetting werd geconstateerd enkele uren nadat... in New York.


Seizoensstart of seizoenstart?

Seizoensstart en seizoenstart worden door elkaar gebruikt in het Nederlands. Wie het echt correct wil doen, kiest voor seizoenstart. Toch wordt ook seizoensstart bijvoorbeeld in landelijke media in artikelen gewoon gebruikt. Belangrijk hierbij is om wat voor seizoen het gaat, een jaargetijde of een reeks zoals een televisieserie of sportcompetitie.