woensdag 11 mei 2022

Schrijfwijze: woedeaanvallen of woede aanvallen? Zijn of is?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: woedeaanvallen of woede aanvallen? Zijn of is?

In de biografie van voetbalmakelaar Rob Jansen viel te lezen dat één van de besproken personen te maken had met woede aanvallen. Omdat er geen klankverandering plaatsvindt, kunnen de woorden gewoon zonder spaties aaneen worden geschreven. Het zijn dus woedeaanvallen.


Zijn of is?

In een krantenartikel stond dat er met de aanhang zelden problemen zijn. Omdat zijn op problemen slaat en niet op de aanhang, is zijn hier goed. De aanhang is enkelvoud, de problemen zijn meervoud. 
 


maandag 2 mei 2022

Schrijfwijze: als of dan? Ruggegraat of ruggengraat?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: als of dan? Ruggegraat of ruggengraat?

In een voorbeschouwing op het wielerseizoen stond dat ploeggenoten net zo hard voor iemand anders dan voor elkaar reden. Wanneer het gelijk aan elkaar is, net zo hard, dan is het altijd als. We rijden net zo hard voor iemand anders uit de ploeg als voor elkaar.

Ruggegraat of ruggengraat?

In dezelfde voorbeschouwing werd ook gesproken over een ruggengraat. Doordat een ruggengraat uniek in zijn soort is, je hebt er maar één, lijkt het alsof dit ruggegraat moet zijn. In de nieuwe spelling is dit echter niet meer het geval. Al wordt ruggegraat volgens Genootschap Onze Taal nog altijd goed gerekend. Beide mogelijkheden kunnen dus.