dinsdag 10 oktober 2023

Schrijwijze: als of dan? Omarmt of omarmd?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: als of dan? Omarmt of omarmd?

In een artikel over een wielerploeg stond dat de renners die bevriend zijn met elkaar net zo hard voor iemand anders dan voor elkaar rijden. Omdat het gelijk is aan elkaar, namelijk net zo hard, is het dus als. Het woord dan gebruik je bij een vergrotende trap, dus harder voor anderen dan voor elkaar.


Omarmt of omarmd?

Op een website van een bedrijf dat zich specialiseert in afvalmanagement staat dat de horeca een initiatief wordt omarmt. Dit moet natuurlijk omarmd zijn, aangezien het om een voltooide tijd gaat. 



woensdag 4 oktober 2023

Schrijfwijze: die of dat? Verbeterd of verbetert?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: die of dat? Verbeterd of verbetert?

In een boek over de geschiedenis van fietsfabrikant Gazelle stond dat de oprichter geloofde in zijn eigen ondernemerschap en die van anderen. Die ondernemerschap is echter fout, dat ondernemerschap is wel juist. Het is dus ook dat van anderen.


Verbeterd of verbetert?

In een productbeschrijving van een deken op Bol.com staat dat deze je nachtrust verbeterd. Het is echter in dit geval geen voltooid deelwoord. Tegenwoordige tijd verbetert, dus met een t, is hier juist. Je kan dit ontdekken door er een hele zin van te maken: Het verbetert je nachtrust. Zou het een voltooid deelwoord zijn, dan heeft het je nachtrust verbeterd en heeft het al plaatsgevonden. Wat hier niet het geval is, zie ook ontspant bij het volgende punt.



Schrijfwijze: op zoek of opzoek? Op nahouden of opna houden?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: op zoek of opzoek? Op nahouden of opna houden?

In veel productbeschrijvingen op Bol.com staat de fout dat mensen opzoek zijn. Dit is de eerste persoon enkelvoud van het werkwoord opzoeken. Wat echter bedoeld wordt, is dat mensen ergens naar zoeken, dus op zoek zijn. Op zoek is hier dus de juiste vorm.

Op na of opna?

In een boek over voetbalclub Feyenoord staat te lezen dat één van de trainers er ouderwetse methodes op nahoudt. Dat betekent dus ook dat op nahouden goed is, in plaats van opna houden. 



maandag 2 oktober 2023

Schrijfwijze: wel of niet huren? De of het WK?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: wel of niet huren? De of het WK?

In een biografie van voetbalbestuurder Hans Nijland viel te lezen dat hij een pand een half jaar gratis mocht huren. Huren betekent echter het gebruik van goederen tegen een vergoeding. Een betere beschrijving zou zijn dat hij het pand een halfjaar gratis mocht betrekken.


De of het WK?

In dezelfde biografie heeft hij het over het WK afstanden in Polen. Dit heeft betrekking op de wereldkampioenschappen afstanden in het schaatsen. In dit geval is elke afstand een apart wereldkampioenschap. Dus gaat het niet over het wereldkampioenschap, maar de wereldkampioenschappen en daarom dus ook de WK afstanden in Polen.