donderdag 29 februari 2024

Schrijfwijze: gebruik maken of gebruikmaken? Veelbelovendst of meest veelbelovend?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: gebruik maken of gebruikmaken? Veelbelovendst of meest veelbelovend?

Gebruikmaken is een samengesteld woord. Dat betekent dus ook dat het aaneengeschreven wordt. Daar is wel een uitzondering op. Wanneer het om een ontkenning gaat en er geen voor staat. In dat geval is het geen gebruik maken. In alle andere gevallen, zoals in dit voorbeeld, schrijf je het gewoon aan elkaar.

Veelbelovendst of meest veelbelovend?

Veelbelovendst is de overtreffende trap van veelbelovend. Een synoniem hiervoor is meest veelbelovend. Sommigen hebben de ene vorm aangeleerd gekregen, anderen weer de andere. Daardoor kan het lijken alsof het fout is. Beide vormen zijn echter goed, zoals ook in dit voorbeeld. 
 


donderdag 22 februari 2024

Schrijfwijze: bestelt of besteld? Bijgekomen of bij gekomen?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: komma of en? Maar of want?

d of de t zorgt altijd voor problemen. Staat een zin echter gewoon in de tegenwoordige tijd, dan is het natuurlijk gewoon bestelt. Het probleem zit hem in het feit dat besteld zowel verleden tijd als voltooid deelwoord is. Zie je in een zin wordt besteld? Dan is dit wel correct.

Bijgekomen of bij gekomen?

Bijkomen en erbij komen zijn twee verschillende dingen. Bijkomen doe je bijvoorbeeld wanneer je tot rust komt na een drukke dag. Bij komen, Zoals in dit geval, betekent dat er iets toegevoegd wordt. Er zijn immers meer beroepen nu. Er zijn beroepen bij gekomen.



woensdag 14 februari 2024

Schrijfwijze: energie vretende of energievretende? Het of de?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: energie vretende of energievretende? Het of de?

Als het gaat om overbodig spatiegebruik, dan is het altijd handig om een alternatief woord van dezelfde strekking te gebruiken. in het geval van energie vretende airco, zou je bijvoorbeeld de aardappelvretende mens als alternatief kunnen bekijken. Ook dit schrijf je aan elkaar. De energievretende airco is dus juist.

De of het?

Als het om de voorzetsels gaat, dan is het altijd belangrijk om te bekijken of een woord mannelijk/vrouwelijk of onzijdig is. In de meeste gevallen betekent dit dat je de gebruikt. Een verkleinwoord krijgt meestal het. Daarom zou je wel het polsklokje kunnen schrijven, maar is het ook de polsklok.


woensdag 7 februari 2024

Schrijfwijze: gegenereert of gegenereerd? Handvaten of handvatten?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: gegenereert of gegenereerd? Handvaten of handvatten?

Een gemakkelijke manier om te bepalen of er een d of t aan het eind van een voltooid deelwoord komt, is door het in de verleden tijd te gebruiken. Je genereerde data, dus er wordt ook data gegenereerd. In dit voorbeeld is de t dus niet juist.

Handvaten of handvatten?

Misschien wel één van de bekendste dilemma's in de Nederlandse taal is of je handvaten of handvatten gebruikt. Er is goed nieuws, want tegenwoordig mag het allebei. Voorheen ging het uitsluitend om handvatten en dit wordt nog altijd gezien als de beste schrijfwijze. Handvaten mag wel volgens het woordenboek, maar wordt als minder goed omschreven.