maandag 29 april 2024

Schrijfwijze: biotechsector of biotech sector? Komma's of punten?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: biotechsector of biotech sector? Komma's of punten?

Het gebruik van spaties is een duidelijk probleem in de Nederlandse taal. Het is altijd beter om woorden zoveel als mogelijk samen te voegen waar dat kan. In dit voorbeeld wordt dit goed gedaan. Waar je vaak biotech sector in teksten tegenkomt, is biotechsector de juiste vorm. Deze woorden horen bij elkaar en kunnen dus gewoon aaneen worden geschreven.

Komma's of punten?

Niet alleen verkeerde spelling of verkeerd gebruik van spaties kan een probleem vormen. Ook komt het vaak voor dat zinnen veel te lang worden gemaakt. Dit is een goed voorbeeld. De zin is bijna drie regels lang. Dit kan het lastig om te lezen maken. Het kan ook anders: Weet je niet zeker hoe en wat je moet kiezen? Wij zijn hier om je te helpen het pad te lopen. We bekijken ook of de gewenste functie op alle fronten bij je past. Door er drie zinnen van te maken wordt de leesbaarheid flink verbeterd. 


dinsdag 23 april 2024

Schrijfwijze: is of zijn een aantal? Anders of ander?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: is of zijn een aantal? Anders of ander?

Misschien wel één van de lastigste vraagstukken in de Nederlandse taal is of je een enkelvouds- of meervoudsvorm neemt wanner aantal wordt gebruikt. Het is dan ook goed om te weten dat beide vormen gewoon goed zijn. Meervoud klinkt wat natuurlijker door de meervoudsvorm van het onderwerp. Aantal zelf is echter enkelvoud, dus ook dat is gewoon goed.

Anders of ander?

Vrouwen moeten anders eten dan mannen, zo blijkt uit onderzoek. Het is echter het één of het ander. Daarom is deze zin dus beter: Waarom vrouwen deels ander eten nodig hebben dan mannen

woensdag 17 april 2024

Schrijfwijze: komma of en? Maar of want?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: komma of en? Maar of want?

Een oude regel in de Nederlandse taal is dat er achter een komma geen en kan komen. De komma staat voor een pauze, maar zinnen waarin en voorkomt, kennen geen pauze. Toch is bij het schrijven een komma soms gewenst omdat de zinnen te lang worden. Dit is dus niet perse fout. Beter is het echter om er gewoon twee zinnen van te maken: ... koerssprong gemaakt. Chris MacDonald gaat... 

Maar of want?

Maar en want volgen wanneer de uitleg van de hoofdzin voorafgaat aan de hoofdzin. Het is dan wel belangrijk om de juiste te kiezen. In dit voorbeeld wordt gesteld dat er teveel eiwitpoeder wordt gebruikt omdat een mens zoveel eiwit niet nodig hebt. ...we onszelf overscheppen, want al dat eiwitpoeder hebben we eigenlijk toch niet nodig? 


dinsdag 9 april 2024

Schrijfwijze: ondersteunt of ondersteund? In of op?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: ondersteunt of ondersteund? In of op?

Voltooid deelwoorden die gelijk zijn aan de verledentijdsvorm zijn altijd lastig te onderscheiden. Dat geldt bijvoorbeeld voor ondersteund. Wanneer je echter op dit moment iemand ondersteunt, dan schrijf je dit natuurlijk gewoon in de tegenwoordige tijd, met een t.

In of op?

Ben je in of op Hawaï geboren. Omdat Hawaï een eiland is, denk je misschien dat het altijd op moet zijn. Er zijn echter ook mogelijkheden om in te gebruiken. Als het in de staat Hawaï betreft bijvoorbeeld, zoals hier het geval is. Dan mag in dus gewoon blijven staan. Deze is dus goed. 

donderdag 4 april 2024

Schrijfwijze: jou of jouw? Laag of klein prijskaartje?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: jou of jouw? Laag of klein prijskaartje?

Is het jou of jouw? Wanneer het een persoonlijk voornaamwoord is, dus het verwijst naar een mens, dan is het jou. Is het een bezittelijk voornaamwoord, dus het verwijst naar iets wat van jou is, dan is het jouw. In dit voorbeeld (dat in het boek bewust zo is geciteerd en dus niet verkeerd is gedaan door de auteur) staat het dus verkeerd. Het is jouw werk, want het werk is van jou.

Laag of klein prijskaartje?

Als de prijs laag is, spreek je dan ook over een laag prijskaartje? Het kaartje hangt waarschijnlijk niet net boven de grond. Beter is het dus om te spreken van een klein prijskaartje. Het bedrag dat erop komt te staan is immers ook niet groot, dus hoeft het kaartje ook niet zo groot te zijn. Nog beter is om gewoon over een lage prijs te spreken.