donderdag 28 januari 2016

Schrijfwijze: te goed of tegoed? Rede of reden?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: te goed of tegoed? Rede of reden?

Wanneer je nog iets van iemand krijgt, bijvoorbeeld wanneer iemand een schuld bij jou heeft opgebouwd, dan heb je iets van hem tegoed. In het onderstaande voorbeeld, uit een boek over voormailig bvd'er Paul H. staat echter een spatie tussen te en goed. Hoewel dit fout lijkt, men lijkt te impliceren dat dit beter dan goed is, wordt dit toch goedgekeurd in de Nederlandse taal. Om fouten te voorkomen is het echter aan te raden één schrijfwijze te hanteren. De meest gangbare, de wijze zonder spatie (tegoed) geniet dan altijd de voorkeur.

Rede of reden?

Een veel gemaakte fout is het verwarrend gebruik van rede en reden. Vaak wordt bedoeld op 'het waarom van een daad' oftewel de reden, met een n op het eind. In het onderstaand voorbeeld, uit een artikel op AD.nl over een rechtzaak, staat een foutieve wijze.
Wanneer men het heeft over een rede, dus zonder n op het eind, dan heeft men het over een toespraak.