woensdag 29 mei 2024

Schrijfwijze: opzit of op zit? Opgaat of op gaat?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: opzit of op zit? Opgaat of op gaat?

Dit keer tweemaal hetzelfde voorbeeld voor verschillen eerst opzitten. Dit is rechtop zitten, zoals een hond dat doet. Als er echter nog meer power op zit, dan zit er dus een spatie tussen. 

Opgaat of op gaat?

Anders is dat voor opgaan. Dit is een synoniem voor juist zijn of goed zijn. De goede kant opgaan is daarom wel goed. Hier blijft de spatie dus achterwege. 



maandag 27 mei 2024

Schrijfwijze: glazenbol of glazen bol? Wie zegt?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: glazenbol of glazen bol? Wie zegt?

Dit keer bespreken we twee fouten in dezelfde zin. Waar we vaak onjuist spatiegebruik zien, ontbreekt hier juist de spatie. Een glazen bol bestaat gewoon uit twee woorden, anders dan een waarzeggersbol. Mogelijk dat hierdoor ook de fout is ontstaan.

Wie zegt?

De glazen bol krijgt ook menselijke eigenschappen toegedicht. Een glazen bol zegt namelijk niets. Een glazen bol is gewoon van glas. Dat je een kijkje erin neemt, leert je al dat je er wel iets in zou kunnen zien. Door een kijkje in onze glazen bol zien we dat de volgende...


donderdag 23 mei 2024

Schrijfwijze: abboneer of abonneer? Is of eens?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: abboneer of abonneer? Is of eens?

In straattaal wordt een abonnement ook wel een abbo genoemd. Toch is één b en tweemaal een n nodig om abonneer op de juiste manier te schrijven.

Is of eens?

In spreektaal wil eens soms ingeslikt worden, waardoor het klinkt als is of es. Toch is eens de enige juiste schrijfwijze. De Vrij moest het dus nog eens uitzoeken in dit voorbeeld.



dinsdag 21 mei 2024

Schrijfwijze: dit zelfde of ditzelfde? Leesbare zinnen?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: dit zelfde of ditzelfde? leesbare zinnen?

Woordcombinaties met zelfde erin worden bijna altijd aan elkaar geschreven, met uitzondering van deze zelfde en zo'n zelfde. In dit voorbeeld zou dus ook ditzelfde zonder spatie geschreven moeten worden.

Leesbare zinnen

Zinnen van drie regels of meer zijn eigenlijk te lang. In dit voorbeeld zou bijvoorbeeld gekozen kunnen worden voor: De bouw van een nieuw circuit zou de eindeloze honger naar meer voor de Amerikaanse markt kunnen stillen. F1-huisarchitect Hermann Tilke zou dit kunnen ontwerpen.



dinsdag 14 mei 2024

Schrijfwijze: die of dat bedrijf? Welke woordvolgorde?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: die of dat bedrijf? Welke woordvolgorde?

Het gaat regelmatig fout met verwijswoorden. Zo zou in dit voorbeeld een bedrijf dat de focus heeft moeten worden geschreven. Een gemakkelijke manier om dit te ontdekken is door het verwijswoord voor het woord waar het naar verwijst te zetten. Het is dat bedrijf, dus ook een bedrijf dat.

Welke woordvolgorde?

De volgorde van woorden kan veel uitmaken in geschreven tekst. In dit voorbeeld zou bijvoorbeeld Cuba beter op een andere plek kunnen staan. Cuba is namelijk zelf een land. Beter zou zijn: speelden de Russen voornamelijk tegen Cuba en landen uit Afrika en Azië. Zo voorkom je verwarring.



dinsdag 7 mei 2024

Schrijfwijze: beëindigd of beëindigt? Die of dat handschrift?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: beëindigd of beëindigt? Die of dat handschrift?

Sommige voltooid deelwoorden lijken zo sterk op het werkwoord, dat een fout snel gemaakt is. Een ezelsbruggetje dat vaak wordt voorgesteld is het vervangen van het werkwoord door lopen om te zien of het dan nog klopt. Dit is echter best last. Beter is het om te kijken naar verleden, heden of toekomst. Is het al gebeurt, of gebeurt het nu/gaat het gebeuren? In het eerste geval is een d goed. In dit voorbeeld gaat het nog gebeuren, dus is het nog niet voltooid. Beëindigt zou hier juist zijn geweest.

Die of dat handschrift?

In dit voorbeeld verwijst die van mensen naar het eerder genoemde handschrift dat wordt nagebootst. Dit is natuurlijk niet, het is dat handschrift. Dus is de verwijzing in deze zin ook dat van mensen.