dinsdag 29 november 2016

Schrijfwijze: en een komma? Recht gesproken of rechtgesproken?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: en een komma? Recht gesproken of rechtgesproken?

In 360 Magazine digitaal zagen we een komma voor het voegwoord en. Fout. Tenminste, dat is de algemene gedachte. Toch zijn er voldoende redenen om een komma voor het woord en te zetten. Bijvoorbeeld als er geen opsomming wordt gegeven, of als de betekenis van de zin verandert zonder komma. Zoals hier het geval is.


Recht gesproken of rechtgesproken?

Ook in 360 Magazine digitaal stond dat er recht gesproken werd. De juiste vervoeging van het voltooid deelwoord van  rechtspreken is echter rechtgesproken. 


donderdag 20 oktober 2016

Schrijfwijze: blog bezoekers of blogbezoekers? Vet gedrukt of vetgedrukt?


Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: blog bezoekers of blogbezoekers? Vet gedrukt of vetgedrukt?

Op een blog vol met blogtips vonden we een aantal opvallende gevallen van onjuist spatiegebruik. Allereerst blog bezoekers. Omdat de naam van het blog niet 'Bezoekers' luidt en je ook bezoekers niet gaat bloggen, kan het niet anders dan het hier om bezoekers van het blog gaat. Dit mag dus als samenstelling geschreven worden: blogbezoekers.

Vet gedrukt of vetgedrukt?

Voor het woord vetgedrukt, afkomstig uit het zelfde blog als het bovenstaande voorbeeld, geldt hetzelfde. De letters zijn gedrukt in een dik lettertype. Ze zijn daarom vetgedrukt.


woensdag 12 oktober 2016

Schrijfwijze:email of e-mail? Best of meest?



Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: email of e-mail? Best of meest?

In de speciale uitgave Fernando zagen we een veel voorkomende fout. De e in e-mail is een afkorting van electronic. Engelse woorden die samen één betekenis hebben als ze in het Nederlands worden overgenomen krijgen een koppelteken. Electronic-mail of e-mail is daarom de juiste schrijfwijze.


Best of meest?

In een tweet van Blendle lazen we over het best gelezen artikel van het Algemeen Dagblad. Beter zou hier zijn: het meest gelezen artikel. Er werd namelijk gedoeld op de hoeveelheid lezers die het artikel trok, niet op de kwaliteit van het lezen door die lezers.


vrijdag 7 oktober 2016

Schrijfwijze: Nederlandse of Nederlands? Te kort of tekort?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: Nederlandse of Nederlands? Te kort of tekort?

Het verschil tussen Nederlands en Nederlandse is vaak het best te ontdekken door het lidwoord. Wanneer we het hebben over een nationaliteit, dan is het de Nederlandse nationaliteit. Gaat het over een paspoort, dan spreken we van het Nederlandse paspoort. Omdat er geen duidelijk te beschrijven regel voor lidwoordengebruik bestaat is het daarom vooral belangrijk de juiste voorbeelden te vinden.


Te kort of tekort?

In de speciale uitgave Fernando vonden we een voorbeeld van onjuist spatiegebruik. Te kort is niet lang genoeg, zoals het touw is te kort. Tekort betekent te weinig, zoals we komen een speler tekort.


maandag 3 oktober 2016

Schrijfwijze: uit elkaar of splitsen? Vind of vindt?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: uit elkaar of splitsen? Vind of vindt?

In Nieuwe Revu vonden we een typsich geval van dubbelop schrijven. Splitsen en uit elkaar gaan zijn synoniemen. Wanneer de Citroën en de BMW uit elkaar gaan betekent dit dus automatisch dat zij ook splitsen.


Vind of vindt?

Ook vonden we in Nieuwe Revu een typisch dt-fout. Wanneer een werkwoord in de eerste persoon enkelvoud wordt geschreven in de tegenwoordige tijd, dan gebruiken we alleen de stam. Het is daarom dus ik vind, van vind(en).


donderdag 29 september 2016

Schrijfwijze: uitgekeken of bekeken? Voorwerp of onderwerp?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: uitgekeken of bekeken? Voorwerp of onderwerp?

In Nieuw Revu lazen we dat beelden live werden uitgekeken. Uitkijken is echter een synoniem voor opletten of oppassen. Wat hier bedoeld werd is dat de beelden live bekeken werden, in de meldkamer kijken werknemers mee op een beeldscherm.


Voorwerp of onderwerp?

In het magazine Voetbal Inside zagen we dat een voetballer het voorwerp was van grappen. Een mens is echter geen voorwerp. Wel kan een mens het onderwerp van grappen zijn.


maandag 26 september 2016

Schrijfwijze: Socialmediaberichten, één woord? Woordvolgorde?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: socialmediaberichten, één woord? Woordvolgorde?

In de speciale uitgave Fernando zagen we socialmediaberichten als één woord. Hoewel het de vraag is of zoveel letters aaneen schrijven de leesbarrheid daadwerkelijk bevordert, hebben we hier wel te maken met een samenstelling. Dit betekent dus dat berichten op sociale media inderdaad socialmediaberichten zijn.


Woordvolgorde?

In hetzelfde blad kwamen we een zin tegen die we niet direct begrepen. De 10 miljoen (ook wel tienmiljoen) extra euro's worden per jaar binnen geharkt. ...harkt met zijn digitale gereutel bijvoorbeeld een kleine 10 miljoen extra euro's per jaar binnen... is de juiste volgorde.


zaterdag 24 september 2016

Schrijfwijze: te kort of tekort? Aftandse of aftands?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: te kort of tekort? Aftandse of aftands?

In Fernando vonden we onjuist spatiegebruik. Te kort is niet lang genoeg, tekort is te weinig. Zoals in dit geval waarin de zwemmer acht honderdsten te weinig (of te veel aangezien de snelste tijd als winnaar geldt in de zwemsport) had.

Aftandse of aftands?

Aftands is een synoniem voor ouderwets. Wanneer we dit synoniem gebruiken dan zien we in deze zin dat we over een ouderwets flatje spreken. Een aftands flatje is dus juist. 


woensdag 21 september 2016

Schrijfwijze: onderhanden of onder handen? Gewond of verwond?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: onderhanden of onder handen? Gewond of verwond?

In het blad Fernando, een speciale uitgave, zagen we het tegenovergestelde van onjuist spatiegebruik, namelijk het niet gebruiken van een spatie. Onderhanden is een term die in de financiële wereld wordt gebruikt voor werk dat nog gefactureerd moet worden. Een fysiotherapeut neemt je lichaam echter onder handen, of anders gezegd, hij werkt aan je lichaam.

Gewond of verwond?

Ook zagen we in Fernando dat iemand met de naam Frost ernstig gewond raakte. Hij werd dus verwond. Hoewel gewond en verwond synoniemen zijn, is altijd aan te raden de werkwoordsvormen na te kijken. Je wordt verwond en je raakt gewond.


vrijdag 16 september 2016

Schrijfwijze: daalde of daalden? Door ontwikkelen of doorontwikkelen?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: daalde of daalden? Door ontwikkelen of doorontwikkelen?

Het stimuleringsfonds voor de journalistiek publiceerde op zijn website dat de oplages van kranten (meervoud) daalde (enkelvoud). Even verderop daalde (enkelvoud) ook de opbrengsten (meervoud). Daalden is de enige juiste schrijfwijze in dit voorbeeld.


Door ontwikkelen of doorontwikkelen?


In hetzelfde artikel van SVDJ kwamen we onjuist spatiegebruik tegen. In dit geval gebeurt iets niet door ontwikkeling, maar wil men verder gaan met de ontwikkeling, ook wel doorontwikkelen genoemd.


dinsdag 13 september 2016

Schrijfwijze: lijdt of leidt? Waarvoor of waar voor?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: lijdt of leidt? Waarvoor of waar voor?

Op een contentmarketingblog vinden we de klassieke lijd/leid fout. Lijden is pijn hebben, leiden is als gevolg hebben. Engagement leidt altijd to leads zou hier juist zijn geweest.

Waarvoor of waar voor?


Op Schrijfwijze besteden we ook af en toe aandacht aan woorden en zinnen die juist wel goed geschreven zijn. Zo ook in dit voorbeeld, gevonden op Decorrespondent.nl. Hoewel bij het schrijven van waar voor al snel wordt gedacht aan onjuist spatiegebruik is de spatie hier juist goed gebruikt. Waarvoor is het best te vertalen als voor wat. Wanneer men dat synoniem invult in deze zin dan ziet men al snel dat dit niet juist is. Waar slaat namelijk op het Westen terwijl voor slaat op velen. Dit is ook te zien wanneer men de zin omdraait: waar in het Westen voor velen...


donderdag 1 september 2016

Schrijfwijze: verrichtten of verrichten? Targeten of targetten?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: verrichtten of verrichten? Targeten of Targetten?

Op een contentmarketingblog zeggen we voorbeeld van het door elkaar halen van de tijdsvormen. Wannneer je iets vericht dan ben je aan het verrichten. In onvooltooid verleden tijd is de meervoudsvorm wel verrichtten.

Targeten of targetten?

Op hetzelfde blog lazen we targeten met dubbel t. Dit is een moeilijke vervoeging, maar met een simpel ezelsbruggetje is hij toch goed te onthouden. Het Nederlandse synoniem voor targeten (met één t) is richten, wat ook met slechts één t wordt geschreven.


maandag 29 augustus 2016

Schrifjwijze: de Lexus of Lexus? Dubbelop?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: de Lexus of Lexus? Dubbelop?

Soms bespreken we op Schrijfwijze woorden of zinnen die niet heel erg mooi zijn. In Elsevier Juist stond in de autorubriek geschreven dat iets lang opging voor de Lexus. Wanneer men echter over het merk Lexus als geheel spreekt (wanneer iets geldt voor alle modellen) dan is het gebruik van lidwoord de niet aan te raden.


Dubbelop?

Op een marketingblog lazen we dat het niet opschiet als content niets oplevert met als reden dat het dan niets oplevert. Dit is een geval van het al eerder op Schrijfwijze besproken dubbelop schrijven. De auteur zegt hier tweemaal hetzelfde in twee opeenvolgende zinnen. Eén van beide zinnen kan prima geschrapt worden.

vrijdag 26 augustus 2016

Schrijfwijze: bij of voor? Goed gekeurd of goedgekeurd?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: bij of voor? Goed gekeurd of goedgekeurd?

In een atrikel op de website van RTLZ stond geschreven dat je bij de iPad Air 2 45 euro per maand betaalt. Dit zou betekenen dat de prijs een iPad Air + 45 euro per maand is. De auteur bedoelt hier natuurlijk dat voor de iPad Air 45 euro per maand moet worden betaald.


Goed gekeurd of goedgekeurd?

Spatiegebruik is al regelmatig besproken op Schrijfwijze. Op een freelancersplatform stond te lezen dat een deel reeds goed gekeurd was. Dit suggereert dat de keuring (de methode van keuren dus) goed was. Wat echter bedoeld wordt is dat het betreffende deel al aan de standaard voldeed. Ogf anders gezegd, het was goedgekeurd.


maandag 8 augustus 2016

Schrijfwijze: van of door? Wat of enkele?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: van of door? Wat of enkele?

Soms kijken we op Schrijfwijze ook naar woorden en zinnen die niet perse fout zijn, maar die gewoon beter kunnen. Op Wikipedia zagen we dat de tweede voetbalselectie van Nederland, Nederland B, al in de jaren dertig wedstrijden speelde. De wedstrijden van het team werden dan ook door Nederland B gespeeld.


Wat of enkele?

Op de website van RTLZ vonden we zo'n typisch voorbeeld van een zin die niet verkeerd is, maar die door het gebruik van een synoniem vele malen beter wordt. Zo kun je in deze zin het spreektaalwoordje wat vervangen door het schrijftaalsynonieem enkele.



woensdag 3 augustus 2016

Schrijfwijze: voetbalgerelateerd of voetbal gerelateerd? Hetzelfde of dezelfde?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: voetbalgerelateerd of voetbal gerelateerd? Hetzelfde of dezelfde?

In het speciale uitgave magazine Fernando lazen we dat de geïnterviewde in kwestie iets interessant vond omdat het voetbal gerelateerd was. Gerelateerd betekent het 'in verband staan met'. Juist omdat er een verband is, kan dit dus in samenstelling worden geschreven met het voorgaande woord. Of dit nu voetbalgerelateerd, filmgerelateerd, familiegerelateerd of tennisgerelateerd is.


Hetzelfde of dezelfde?

Ook in Fernando stond dat een trainer hetzelfde commitment verwacht. Commitment is het Engelse woord voor toewijding. Je verwacht dezelfde toewijding daarom verwacht je ook dezelfde commitment.

zaterdag 30 juli 2016

Schrijfwijze: seksueel of seksuele? Teruggeeft of terug geeft?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: seksueel of seksuele? Teruggeeft of terug geeft?

In het weekblad Panorama werd geschreven over een nieuwe seksueel moraal. Het synoniem voor moraal in deze betekenis is instelling. Het gaat er dus om welke instelling iemand ten aanzien van seks heeft. Of anders: zijn seksuele instelling of seksuele moraal.


Teruggeeft of terug geeft?

In het speciale uitgave magazine Fernando lazen we dat een ambassadeur graag iets terug geeft. Wanneer men echter een werkwoord als samenstelling in de bedrijvende vorm schrijft (teruggeven), dan kan men dat ook in bepaalde vervoegingen doen in dit geval zou teruggeeft de juiste vorm zijn.


woensdag 27 juli 2016

Schrijfwijze: die of dat? Video content of videocontent?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: die of dat? Video content of videocontent?

Op een trendwatchersblog schreef de trendwatcher in kwestie dat content dat houdt snijdt belangrijk is. Content is het Engelse woord voor inhoud. Dat betekent dus ook dat we het aanwijzend voornaamwoord dat bij het Nederlandse woord hoort gebruiken. Het is daarom dus content die.


Video content of videocontent?

Door de opkomst van Engelse woorden zien we ook de Engelse schrijfwijze steeds vaker overgenomen worden. Toch is videocontent in het Nederlands één woord. Zeker omdat er geen klankwijziging plaatsvindt in de samenstelling. Als ezelsbruggetje kan je een ander woord gebruiken dat is samengesteld met behulp van één van de woorden. Denk bijvoorbeeld in dit geval aan videoboodschap.

zaterdag 23 juli 2016

Schrijfwijze: om of voor? Afvallen of af vallen?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: om of voor? Afvallen of af vallen?

In Nieuwe Revu lazen we dat niemand ergens een stuiver om gaf. Hier worden de twee verschillende betekenissen van geven door elkaar gebruikt. Wanneer je iets aanbiedt, bijvoorbeeld een stuiver, als ruilmiddelen, dan geef je het ervoor. Wanneer je op iemand gesteld bent, dan geef je om.



Afvallen of af vallen?

In Panorama lazen we dat iemand van een fiets zou afvallen. Dit kan, maar alleen wanneer het gaat om het verliezen van lichaamsgewicht door de vele lichaamsbeweging. Wanneer hij de de fiets vallend verlaat dan zou hij van zijn fiets af vallen.





donderdag 21 juli 2016

Schrijfwijze: beantwoord of beantwoordt? Ge-outsourced of geoutsourcet?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: beantwoord of beantwoordt? ge-outsourced of geoutsourcet?

Op een blog van een tekstschrijver die gespecialiseerd is in bloggen zagen we je... beantwoord. Uiteraard is dit tweede persoon enkelvoud en hoort men dus beantwoordt te schrijven.


Ge-outsourced of geoutsourcet?

Een auteur op een marketingblog wilde het werkwoord outsouren vervoegen. Dit is niet gemakkelijk, maar wel steeds vaker nodig. De juiste schrijfwijze heeft geen koppelteken, er is immers geen klinkerbotsing tussen de e en de o. Daarnaast is de sisklank van de -c (de stam van outsourc) reden om 't kofschip toe te passen. Dat betekent dus een t op het eind. Vergelijk dit met bijvoorbeeld het werkwoord linedancen.

maandag 18 juli 2016

Schrijfwijze: er of daar? Opstaat of op staat?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: er of daar? Opstaat of op staat?

In Elsevier Juist vonden we een typisch geval van dubbelop. Er is een synoniem voor daar. In deze zin staat daarom eigenlijk: Inmiddels zijn daar daar vijfduizend leden!


Opstaat of op staat?

Het verschil tussen opstaan en op staan is meer dan alleen een spatie. Opstaan betekent namelijk uit bed komen. In Panorama bedoelde men echter dat 210 op een bord (of poster, of iets anders) geschreven dan wel gedrukt stond.


zaterdag 16 juli 2016

Schrijfwijze: uitrijden of uit rijden? Te of de?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: uitrijden of uit rijden? Te of de?

Zo nu en dan maken we op het Schrijfwijzeblog ook ruimte voor woorden die wel juist geschreven zijn. Uit Elsvier Juist komt dit voorbeeld uit een autorecensie. Wanneer je een stukje gaat rijden met een auto ga je inderdaad uit rijden. Wanneer je een straat, garage of gemeente verlaat dan zal je hem uitrijden. Overigens kan uitrijden ook op het verspreiden van iets gaan, bijvoorbeeld mest.



Te of de?

In het weekblad Panorama vroeg de journalist af wat de denken van een conversatie... Hij bedoelde hier uiteraard wat te denken...


donderdag 14 juli 2016

Schrijfwijze: ondanks dat of desondanks? Ondanks dat of hoewel?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: ondanks dat of desondanks? Ondanks dat of hoewel?

Het gebruik van ondanks dat is (hoewel het niet fout is) misschien wel het allerlelijkste wat het Nederlands te bieden heeft. Indirecter schrijven is bijna niet mogelijk. In het weekblad Panorama stonden twee voorbeelden.

In het eerste voorbeeld zien we dat iemand diepongelukkig is. Desondanks heeft ze zo nu en dan... In dit voorbeeld kunnen drie woorden door één woord worden vervangen.


Ondanks dat of hoewel?

In het tweede voorbeeld lezen we over iemand die op pad is met de Mobiele Eenheid. Hoewel eerdere uit de hand gelopen... In dit voorbeeld kunnen de zinnen korter en drie woorden door één woord worden vervangen.


dinsdag 12 juli 2016

Schrijfwijze: inrijden of in rijden? Blackberry's of Blackberrys?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: inrijden of in rijden? Blackberry's of blackberrys?

In het weekblad Panorama was te lezen dat auto's Nieuw-West inrijden. Hiermee werd bedoeld dat zij ergens anders vandaan kwamen en nu Nieuw-West betraden. Wanneer men inrijden als samenstelling schrijft dan hebben we het over het beginnen met gebruiken van de auto zodat hij zich 'vormt' naar de wensen van de gebruiker. Zoal je ook schoenen inloopt. Juist was hier 'Nieuw-West in rijden...'.


Blackberry's of Blackberrys

In hetzelfde artikel in Panorama zagen we het meervoud van Blackberry geschreven als Blackberrys. Dit is een moeilijke kwestie. Normaal gesproken wordt de apostrof gebruikt wanneer de klank verandert als de -s aan het woord vast geschreven zou worden. In het geval van de Griekse y kiezen we in het Nederlands echter vrijwel altijd wel voor de apostrof (denk aan lolly's) behalve wanneer bij woorden die eindigen op -ay of -ey (denk aan medleys). Juist is hier dus Blackberry's.


vrijdag 8 juli 2016

Schrijfwijze: SEO-optimalisatie of SEO? Komma erbinnen of erbuiten?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: SEO-optimalisatie of SEO? Komma erbinnen of erbuiten?

Op een freelancersplatform was een opdrachtgever op zoek naar iemand met kennis van SEO-optimalisatie. De O in SEO staat echter voor Optimalisation (optimalisatie). Dit is dus dubbelop.

Komma erbinnen of erbuiten?

In de Nederlandse vertaling van het boek Pulp van Charles Bukowski zien we in dialogen de komma altijd binnen de aanhalingstekens staan. Dit is alleen juist wanneer de zin na de onderbreking (zei ik) verder gaat, zoals in de tweede zin het geval is. Is de quote echter afgelopen (na vindt) dan zetten we de komma erbuiten. De eerste zin is dus niet juist.