dinsdag 9 januari 2024

Schrijfwijze: beide of beiden? Er of eraf?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: beide of beiden? Er of eraf?

Het verschil tussen beide en beiden is voor bijna niemand duidelijk. Deze is dan ook behoorlijk lastig. Beiden is eigenlijk uitsluitend gereserveerd voor wanneer het naar personen verwijst. Dat wordt natuurlijk lastig wanneer naar een ding (de krant) en een persoon (Romano) wordt verwezen. In dat geval is het beter om beide of beiden helemaal niet te gebruiken en daarvoor in de plaats allebei te gebruiken.

Er of eraf?

Het gebruik van er is alleen nuttig wanneer het een functie heeft in een zin. In dit voorbeeld is dat niet het geval. Eigenlijk staat hier: Twee uur van muziekstad Nashville wordt twee uur van muziekstad Nashville toevallig gewerkt aan zo'n project. Dat betekent dus dat er eraf kan in deze zin, zonder dat deze daardoor zijn betekenis kwijtraakt.