dinsdag 5 maart 2024

Schrijfwijze: meerdere zinnen? Uit lopen of uitlopen?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: meerdere zinnen? Uit lopen of uitlopen?

Lange zinnen maken is vaak een recept voor problemen. Het leidt bijvoorbeeld tot onduidelijkheden. Gaat Van Nieuwkerk het nieuwe programma maken op de zondagavond ná de rel? Het is vaak beter om de zinnen kort te houden. De presentator heeft de overtap gemaakt naar RTL. Hij gaat er een muziekprogramma maken na de zondagavond. De overstap maakte hij na de rel over zijn vermeende grensoverschrijdende gedrag achter de schermen bij de talkshow DWDD.

Uit lopen of uitlopen?

Uitlopen heeft meerdere betekenissen. Dit kan dus tot verwarring over het gebruik van een spatie of niet leiden. Daarom is het altijd slim om ook synoniemen te bekijken. In dit geval uitmonden of uitdraaien. Allemaal aaneengeschreven woorden. Een gesprek kan dus alsnog nergens op uitlopen, zoals in dit voorbeeld.