dinsdag 15 december 2015

Schrijfwijze: Continu of continue?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: Continu of continue?

De schrijfwijze van het woord continu lijkt steeds vaker voor verwarring te zorgen. Steeds vaker wordt achter het woord een e geplakt. Op zich is de schrijfwijze continue niet verkeerd, dit is echter afhankelijk van de context.

Een synoniem voor continu is voortdurend. Wanneer iets voortdurend verandert, verandert het dus continu. En voortdurende verandering is een continue verandering. Wil je dus het woord continu gebruiken, dan is het synoniem voortdurend een goed ezelsbruggetje om de schrijfwijze te testen.

Overigens is het leuk om te weten dat de opmars van de schrijfwijze continue met iets heel anders te maken heeft, namelijk de opkomst van videogames. In video games wordt de vraag continue? regelmatig gesteld. De vertaling hiervan is eerder vervolgen dan voortduren. Denk ook aan het einde van een aflevering van een televisieserie to be continued/wordt vervolgd.