dinsdag 1 maart 2022

Schrijfwijze: uren voor of na? Seizoensstart of seizoenstart?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: uren voor of na? Seizoensstart of seizoenstart?

Enkele uren voor of na?

Woordvolgorde speelt een grote rol in wat een zin eigenlijk betekent. De besmetting duurde waarschijnlijk langer dan enkele uren. Het constateren van de besmetting nam ook geen uren in beslag. Het gaat erom dat het geconstateerd werd enkele uren nadat de minister op de Algemene Vergadering aanwezig was. De besmetting werd geconstateerd enkele uren nadat... in New York.


Seizoensstart of seizoenstart?

Seizoensstart en seizoenstart worden door elkaar gebruikt in het Nederlands. Wie het echt correct wil doen, kiest voor seizoenstart. Toch wordt ook seizoensstart bijvoorbeeld in landelijke media in artikelen gewoon gebruikt. Belangrijk hierbij is om wat voor seizoen het gaat, een jaargetijde of een reeks zoals een televisieserie of sportcompetitie.