maandag 29 april 2024

Schrijfwijze: biotechsector of biotech sector? Komma's of punten?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: biotechsector of biotech sector? Komma's of punten?

Het gebruik van spaties is een duidelijk probleem in de Nederlandse taal. Het is altijd beter om woorden zoveel als mogelijk samen te voegen waar dat kan. In dit voorbeeld wordt dit goed gedaan. Waar je vaak biotech sector in teksten tegenkomt, is biotechsector de juiste vorm. Deze woorden horen bij elkaar en kunnen dus gewoon aaneen worden geschreven.

Komma's of punten?

Niet alleen verkeerde spelling of verkeerd gebruik van spaties kan een probleem vormen. Ook komt het vaak voor dat zinnen veel te lang worden gemaakt. Dit is een goed voorbeeld. De zin is bijna drie regels lang. Dit kan het lastig om te lezen maken. Het kan ook anders: Weet je niet zeker hoe en wat je moet kiezen? Wij zijn hier om je te helpen het pad te lopen. We bekijken ook of de gewenste functie op alle fronten bij je past. Door er drie zinnen van te maken wordt de leesbaarheid flink verbeterd.