donderdag 4 april 2024

Schrijfwijze: jou of jouw? Laag of klein prijskaartje?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: jou of jouw? Laag of klein prijskaartje?

Is het jou of jouw? Wanneer het een persoonlijk voornaamwoord is, dus het verwijst naar een mens, dan is het jou. Is het een bezittelijk voornaamwoord, dus het verwijst naar iets wat van jou is, dan is het jouw. In dit voorbeeld (dat in het boek bewust zo is geciteerd en dus niet verkeerd is gedaan door de auteur) staat het dus verkeerd. Het is jouw werk, want het werk is van jou.

Laag of klein prijskaartje?

Als de prijs laag is, spreek je dan ook over een laag prijskaartje? Het kaartje hangt waarschijnlijk niet net boven de grond. Beter is het dus om te spreken van een klein prijskaartje. Het bedrag dat erop komt te staan is immers ook niet groot, dus hoeft het kaartje ook niet zo groot te zijn. Nog beter is om gewoon over een lage prijs te spreken.