maandag 5 oktober 2015

Schrijfwijze: Googlen of googelen? Geplant of gepland?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: googlen of googelen? Geplant of gepland?

In een artikel op Spitsnieuws.nl over de verborgen talenten van tv-presentator Arjen Lubach als dance-producer werd gesproken over googlen. Googlen is het werkwoord dat is ontstaan om het gebruikmaken van de internetzoekmachine Google aan te duiden. Het ultieme bewijs van de dynamiek van taal. Twintig jaar geleden kende geen enkele Nederlander heet woord googlen.

Het is misschien ook om die reden dat het woord verkeerd gespeld is. de correcte wijze is googelen. De hoofdletter van de eigen naam Google verval, zoals gebruikelijk, bij het werkwoord. Engelse woorden die op -le veranderen krijgen gebruikelijk de extra e wanneer een werkwoordsvorm zijn intrede in de Nederlandse taal doet. Denk bijvoorbeeld aan scrabbelen of shuttelen.

Geplant of gepland?


Auto-correct en andere spellingwijzers kunnen uitermate van pas komen. Het verkleint de kans op spelfouten aanzienlijk. Behalve als de verkeerde schrijfwijze die je gebruikt in andere gevallen wel juist is. Dit levert soms grappige foutjes op. Het voorbeeld uit de kop, geplant of gepland, is hiervan een goed voorbeeld. Geplant is een vervoeging van planten, hetgeen je doet met bomen en struiken wanneer je ze in je tuin plaatst. Gepland is een vervoeging van plannen, hetgeen je doet als je afspraken maakt met jezelf of anderen.