dinsdag 13 september 2016

Schrijfwijze: lijdt of leidt? Waarvoor of waar voor?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: lijdt of leidt? Waarvoor of waar voor?

Op een contentmarketingblog vinden we de klassieke lijd/leid fout. Lijden is pijn hebben, leiden is als gevolg hebben. Engagement leidt altijd to leads zou hier juist zijn geweest.

Waarvoor of waar voor?


Op Schrijfwijze besteden we ook af en toe aandacht aan woorden en zinnen die juist wel goed geschreven zijn. Zo ook in dit voorbeeld, gevonden op Decorrespondent.nl. Hoewel bij het schrijven van waar voor al snel wordt gedacht aan onjuist spatiegebruik is de spatie hier juist goed gebruikt. Waarvoor is het best te vertalen als voor wat. Wanneer men dat synoniem invult in deze zin dan ziet men al snel dat dit niet juist is. Waar slaat namelijk op het Westen terwijl voor slaat op velen. Dit is ook te zien wanneer men de zin omdraait: waar in het Westen voor velen...