donderdag 21 april 2016

Schrijfwijze: eersten of eerste? Word of wordt?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: eersten of eerste? Word of wordt?

Het is vaak niet geheel duidelijk wanneer een meervouds-n achter een woorden als eerste of beide wordt geplaatst. Is het beste of besten, of zoals in dit voorbeeld van DJBroadcast, is het eerste of eersten?  Een gemakkelijke manier om dit goed toe te passen is door te kijken of het woord slaat op personen. Zo niet, zoals in dit geval want het gaat over organisaties, dan komt er geen -n achter te staan.


Word of wordt?

Wanneer gebruik je nu wel een -t en wanneer niet ? De verwarring in dit voorbeeld uit hetzelfde artikel van DJBroadcast ontstaat door de plaats van het woord 'je'. Het is je wordt en word je en daarom lijkt deze zin te kloppen, maar in dit geval hoort wordt echter bij interview. Je kunt dit makkelijk controleren door hij/het in de plaatst te zetten voor Dit interview. Het wordt je aangeboden.