zondag 3 april 2016

Schrijfwijze: overbodig lanceren? Vijftal of vijf?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: overbodig lanceren? Vijftal of vijf?

Op de website van Bright vonden we een mooi voorbeeld van overbodig gebruik van woorden. De journalist sprak namelijk over het laten landen van een gelanceerde raket. Op zich niets vreemds. Ware het niet dat een raket altijd eerst gelanceerd moet worden voordat je hem kunt laten landen. Het woord lanceren kan hier moeiteloos achterwege gelaten worden.

Vijftal of vijf?

Van een groot fanblog van voetbalvereniging Feyenoord werd het volgende voorbeeld geplukt. 

Het achtervoegsel -tal wordt vaak gebruik om een tekst een deftigere lading te geven. Schrijftaal en deftigheid worden vaak met elkaar geassocieerd. Toch is het gebruik van -tal niet altijd aan te raden. Een vijftal kan alles van 5,0 tot en met 5,9999... (tot in het oneindige) zijn. Omdat we het hier over jeugdspelers hebben, en dus over mensen, weten we dat het vijf hele eenheden zijn. Mensen zijn namelijk altijd per 1 te rekenen, een half mens, een kwart mens of 5,45 mensen bestaan simpelweg niet.