donderdag 7 april 2016

Schrijfwijze: rende of renden? Te lange zinnen?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: rende of renden? Te lange zinnen?

In een tweet van een RTL-journalist werd een klassieke enkelvoud-meervoudfout gemaakt. De meervouds-n is vaak bijna stil wanneer we spreken. We slikken hem in en je hoort hem niet. Dat kan zijn weerslag hebben op onze schrijftaal. Wanneer we het over collega's hebben, meerdere dus, dan moeten we gewoon in de meervoudsvorm werken. Renden dus.

Te lange zinnen?

In een blog met tips voor freelancers stond een wel heel lange zin. Als zinnen langer worden worden ze vaak onleesbaar. In dit voorbeeld is dat goed te zien. Het weglaten van overbodige woorden kan veel goeds doen. 
Denk er bijvoorbeeld over na of het noemen van goede voornemens echt een toevoeging is aan datgene wat je wilt zeggen. Denk aan een zin als: Je moet vandaag productief zijn maar je hebt toch slecht geslapen? Hiermee schrap je vijf woorden, een derde van de originele zin, en voorkom je dat je tekst een speurtocht wordt.