donderdag 14 april 2016

Schrijfwijze: gestresst of gestrest? Tekort of te kort?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: gestresst of gestrest? Tekort of te kort?

In het boek Terug naar de kust van Saskia Noort lezen we dat de hoofdpersoon vaak gestresst is. Dit lijkt logisch vanwege het woord stress. Wanneer we woorden uit andere talen echter in het Nederlands vervoegen dan eindigt de stam echter gewoon na de eerste van de dubbele letters. Het werkwoord stressen heeft dus als stam stres, het voltooid deelwoord is dan dus gestrest.

Tekort of te kort?

In hetzelfde boek lezen we dat iets te kort is. Op het eerste gezicht ben je geneigd te denken dat te en kort samengevoegd kunnen worden tot tekort. Toch is dit niet altijd juist. De twee schrijfwijzen hebben namelijk verschillende betekenissen. Tekort betekent dat ergens te weinig van is. Te kort betekent dat iets niet lang genoeg is, zoals in dit geval dus juist is.