dinsdag 12 juli 2016

Schrijfwijze: inrijden of in rijden? Blackberry's of Blackberrys?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: inrijden of in rijden? Blackberry's of blackberrys?

In het weekblad Panorama was te lezen dat auto's Nieuw-West inrijden. Hiermee werd bedoeld dat zij ergens anders vandaan kwamen en nu Nieuw-West betraden. Wanneer men inrijden als samenstelling schrijft dan hebben we het over het beginnen met gebruiken van de auto zodat hij zich 'vormt' naar de wensen van de gebruiker. Zoal je ook schoenen inloopt. Juist was hier 'Nieuw-West in rijden...'.


Blackberry's of Blackberrys

In hetzelfde artikel in Panorama zagen we het meervoud van Blackberry geschreven als Blackberrys. Dit is een moeilijke kwestie. Normaal gesproken wordt de apostrof gebruikt wanneer de klank verandert als de -s aan het woord vast geschreven zou worden. In het geval van de Griekse y kiezen we in het Nederlands echter vrijwel altijd wel voor de apostrof (denk aan lolly's) behalve wanneer bij woorden die eindigen op -ay of -ey (denk aan medleys). Juist is hier dus Blackberry's.