dinsdag 5 juli 2016

Schrijfwijze: stijgen of stijgt? Bekendste of bekendsten?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: stijgen of stijgt? Bekendste of bekendsten?

Op de website van Bright lazen we een klassieke enkelvoud/meervoudfout. Wat wil namelijk het geval, de views stijgen. De auteur schrijft echter niet over de views maar over het aantal views. Hier zit ook de fout. Wanneer we over een aantal spreken is zowel meervoud als enkelvoud mogelijk. Wanneer we over het aantal (de aantal is per definitie fout, ongeacht of het meervoud of enkelvoud is), dan past alleen de enkelvoudsvorm. ...stijgt het aantal views... is hier de juist zin.

Bekendste of bekendsten

Op de website van Metro Nieuws werd geschreven over bijnamen. Hoewel de bijnamen naar personen verwijzen zijn de bijnamen op zichzelf geen personen. El Salvador en De Kromme zijn dus de bekendste bijnamen. Van het Nederlands elftal van 1974 zijn El Salvador (Johan Cruijff) en De Kromme (Willem van Hanegem) de bekendsten.