zaterdag 2 juli 2016

Schrijfwijze: wil of wilde? Zo veel of zoveel?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: wil of wilde? Zo veel of zoveel?

In het boek Terug naar Hilversum van Kees Jansma lazen we een actieve werkwoordsvorm in een zin die in de verleden tijd staat. De trainer van AZ wilde een jaar eerder opstappen. Wil geeft hier aan dat het opstappen nog moet gebeuren of op dit moment gebeurt. Door te schrijven dat dit in een vorig seizoen was wordt dit echter al tegengesproken.

Zo veel of zoveel?

In Elsevier Juist stond te lezen dat iemand zo veel mogelijk uit wil vissen. De vraag die vaak gesteld wordt is waarom zoveel in dergelijke gevallen niet aan elkaar wordt geschreven. Hoewel bij vrijwel alle woorden in de Nederlandse taal de samenstelling, waar mogelijk, de voorkeur geniet bove het los van elkaar schrijven is dit bij zo veel of zoveel niet het geval. Beide schrijfwijzen zijn goed.