maandag 21 september 2015

Schrijfwijze: De of het WK? Op zoek of opzoek?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: De wk of het wk? Is het op zoek of opzoek?

De wk of het wk?


Hoe hoort het nu eigenlijk, de wk of het wk? Waarom zie je ze allebei wel eens verschijnen en wanneer gebruik je nu welk lidwoord? Het antwoord zit in het volledig uitspreken van de afkorting. Steeds vaker halen mensen het lidwoord dat voor wk wordt gezet door elkaar. Een voorbeeld hiervan zie je op het screenshot van NOS Teletekst onder deze uitleg. Deze verwarring is te begrijpen omdat, in tegenstelling tot bijna alle andere afkortingen, wk zowel enkelvoud als meervoud kan zijn.

Daarmee is ook direct de uitleg gegeven over het verschil. We spreken over de wk als we spreken over wereldkampioenschappen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de wk afstanden bij het schaatsen. Hier worden twaalf titels uitgedeeld, binnen het wereldkampioenschapsweekend wordt om verschillende wereldtitels gestreden, er zijn dus meerdere kampioenschappen. Ingewikkelder wordt het als we over allround schaatsen praten. In een weekend worden de wk allround gehouden, er is immers een mannentoernooi en een vrouwentoernooi, twee titels. Iedere toernooi op zich wordt echter weer aangeduid als het wk allround (voor mannen of voor vrouwen).


Op zoek of opzoek?


Sommige schrijfwijzen zijn gewoon ronduit fout. Zo komt het heel vaak in de Nederlandse taal voor de de samenvoeging opzoeken verkeerd wordt gebruikt. Samenvoegen is een onderdeel van de Nederlandse taal die soms te ver doorslaat. Hoewel samenvoegen het schrijven bevordert kan het soms namelijk tot grote verwarring leiden. Vooral wanneer zowel de losse als de samengevoegde versie een andere betekenis hebben.

Wanneer je iets zoekt, dus ergens naar op zoek bent, dan is dat iets anders dan wanneer je iets aan het opzoeken bent. In het eerste geval wil je iets dat je niet hebt graag hebben, in het tweede geval wil je iets dat je wel hebt of wat wel voor handen is even naar voren halen. Het ligt ergens verstopt, je moet het alleen nog even opzoeken. Vooral op sociale media is deze fout vaak terug te vinden. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat autocorrectie niet opgaat omdat opzoek dus ook een bestaand woord is.

De verschillen in een voorbeeld:

Wil je dat ik het even voor je opzoek?

Ik ben op zoek naar een nieuwe jas.