maandag 16 mei 2016

Schrijfwijze: er gebruiken? Wereldbeker, een hoofdletter?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: er gebruiken? Wereldbeker, een hoofdletter?

In een bericht op een freelancersplatform stond te lezen dat er gewerkt wordt. Het gebruik van het woord er is vaak overbodig. Momenteel wordt gewerkt aan (dus zonder er) zegt exact hetzelfde in minder woorden. Dit betekent niet dat het woord er altijd weggelaten kan worden, Wanneer er het woord daar vervangt is het juist. In deze zin is onbelangrijk waar wordt gewerkt, slechts dat wordt gewerkt is van belang.


Wereldbeker, een hoofdletter?

Steeds vaker worden toernooien in de Nederlandse media aangeduid met een hoofdletter. Hetzelfde geldt voor trofeeën. Toch is daarin een klein onderscheid te maken. Een wereldbeker is bijvoorbeeld een soortnaam en geen eigennaam. Bijna elke sport (en ook andere vormen van competitie) kent een wereldbeker. Een hoofdletter, zoals in deze Feyenoordspecial van Voetbal International, is dus niet juist.