woensdag 4 mei 2016

Schrijfwijze: bekend gemaakt of bekendgemaakt? Hoeveel hoofdletters?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: bekend gemaakt of bekendgemaakt? Hoeveel hoofdletters?

Het verschil tussen bekend maken en bekendmaken lijkt niet zo groot, maar dat is het wel. Bekendmaken wat in dit voorbeeld uit een persbericht van de KNBSB  eigenlijk wordt bedoeld, is hetzelfde als aankondigen. Bekend maken betekent dat iemand iets of iemand anders van onbekendheid naar bekendheid leidt, De verwarring zit hem in het feit dat gemaakt op zichzelf ook al een voltooid deelwoord is. Bekendgemaakt is echter de juiste schrijfwijze.

Hoeveel hoofdletters?

Een steeds vaker voorkomend fenomeen is het onjuist gebruik van hoofdletters. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van hoofdletters voor elk woord in een koptekst over komen waaien uit de Verenigde Staten, zoals ook in deze kop van een advertentie op een freelancersplatform. Dit is echter niet gebruikelijk in Nederland. Het is eigenlijk ook heel lelijk, het laat de zin lop een verzameling op zichzelf staande woorden lijken. Tassenmerk is bovendien een samengesteld woord.