woensdag 11 mei 2016

Schrijfwijze: ten gevolge van of tengevolgevan? Consultatiebureauarts?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: ten gevolge van of tengevolge van? Consultatiebureauarts?

In het archief van De Volkskrant stond in een verhaal van rond de eeuwwisseling te lezen dat een moeder tengevolge van stress... Het aaneenschrijven van ten gevolge komt waarschijnlijk voort uit het feit dat ingevolge ook als samenstelling wordt geschreven. De betekenis van beide woorden zijn echter niet synoniem en dus gelden ook andere regels. Ten gevolge van wordt los van elkaar geschreven.


Consultatiebureauarts?

Soms besteden we ook aandacht aan woorden die ons opvallen die juist correct geschreven zijn. In dit voorbeeld, ook uit het archief van De Volkskrant ging het om consultatiebureau-arts, met een koppelteken. Hoewel arts normaal in een samenstelling voorkomt (denk aan kinderarts of dierenarts) is dit hier vanwege de klinkerbotsing niet mogelijk. Omdat consultatiebureau-arts wel één woord is wordt daarom het koppelteken gebruikt.