zaterdag 28 mei 2016

Schrijfwijze: bureaus of bureau's? Groot verdiener of grootverdiener?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag:  bureuas of bureau's?  Groot verdiener of grootverdiener?

Het juiste gebruik van de meervouds -s is, naast de juiste spelling voltooid deelwoorden, misschien wel het moeilijkste stukje Nederlandse taal. Want wanneer schrijf je die s nou los en wanneer aan het woord vast? De regel is uiteindelijk best simpel: verandert de klank van het woord als je het uitspreekt, dan gebruik je de apostrof. Dat is vaak na klinkers. Verandert de klank niet, na medeklinkers of klinkercombinaties zoals deze eau, dan kun je de s er gewoon aan vastplakken. Recruitmentbureaus in dit voorbeeld van een blog over start-ups is dus juist.


Groot verdiener of grootverdiener?

Ben je nu eigenlijk een groot verdiener of een grootverdiener. De spatie maakt in dit voorbeeld nog al een verschil. waneer je groot verdiener bent, dan ben je heel goed in verdienen. Verdien je echter veel geld met een contract, dan ben je een grootverdiener. Je bent dan niet perse goed in verdienen, maar verdient gewoon een heel hoog loon bij je baas.