zondag 1 mei 2016

Schrijfwijze: coauteur of co-auteur? Jong volwassenen of jongvolwassenen?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: coauteur of co-auteur? Jong volwassenen of jongvolwassenen?

Eén van de moeilijkst woorden in de Nederlandse taal waar het gaat om juiste spelling is het woord co-auteur, dat dus met koppelteken geschreven moet worden. In dit voorbeeld van decorrespondent.nl zien we het veel voorkomende coauteur. Het prefix co wordt namelijk in veel andere gevallen wel aan het opvolgende woord vast geschreven en ook het inwisselbare medeauteur wordt als één woord gespeld. Dat co-auteur toch met koppelteken in de Nederlandse taal voorkomt, komt door de klinkerbotsing. 

Jong volwassenen of jongvolwassenen?

Het verschil tussen jongvolwassenen en jong volwassenen is er één van nuance. Jongvolwassenen, in dit voorbeeld uit van een website van een zorginstelling, zijn een specifieke groep, die tussen 15 en 20 jaar. Iemand die jong volwassen is, is iemand die zich zich al jong tot een volwassene heeft ontwikkelt. Dit laatste is veel meer een kwestie van persoonlijke mening dan een vaste bevolkingsgroep.