vrijdag 20 mei 2016

Schrijfwijze: orwelliaans of Orwelliaans? IJzeren Gordijn of ijzeren gordijn?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: orwelliaans of Orwelliaans? IJzeren Gordijn of ijzeren gordijn?

Het gebruik van hoofdletters zorgt nog wel eens voor verwarring. In dit voorbeeld van decorrespondent.nl wordt over een ijzeren gordijn tussen redactie en advertentieafdeling gesproken. Dat ijzeren gordijn met hoofdletters staat geschreven heeft te maken met het feit dat dit een bijnaam was voor de Berlijnse Muur. Dat hier niet op gedoeld wordt, maar gewoon op een ijzeren gordijn is af te leiden uit het gebruik van het lidwoord een. IJzeren gordijn is dus met kleine letters.


Orwelliaans of orwelliaans?

Ook van decorrespondent.nl kwam dit voorbeeld over Orwelliaanse newspeak. George Orwell, de Britse schrijver, stond bekend om zijn aandacht voor zaken die tegen de vrije samenleving ingaan. Wanneer dit gebeurt spreekt men van orwelliaans gedrag. Woorden die van namen zijn afgeleid krijgen echter altijd een kleine letter, zo ook orwelliaans.