donderdag 11 februari 2016

Schrijfwijze: die of dat? Meervoudfout?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: die of dat? Meervoud fout?

Het gebruik van aanwijzend voornaamwoorden lijkt men in Nederland moeilijker te vinden dan vroeger. Welk van deze aanwijzend voornaamwoord (die, deze, dit of dat) gebruik je nu in welk geval? De simpele regel die hiervoor geldt is kijken naar het lidwoord dat ervoor staat. In dit voorbeeld gaat het om 'het' bedrijf. Bij het-woorden horen dit en dat. Bij de-woorden horen deze en die, net zoals dat geldt voor elke meervoudsvorm.

Meervoudfout

Het is niet gemakkelijk om Amerikaanse teams in Nederlandse teksten te besprken. Want wat is vaak het geval, Amerikaanse sportteams hebben vaak een meervoudsnaam, bijvoorbeeld New York Knicks. Dit wekt de suggestie dat daarom ook werkwoordsvormen in meervoud geschreven moeten worden. Toch is dit niet altijd juist. Het onderscheid dat wordt gemaakt heeft te maken met het verschil tussen de club en de leden.

In deze twee voorbeelden, de eerste van NU.nl, de tweede van AD.nl, zien we het verschil. De tweede, van AD.nl is in dit geval de juiste. De coach is weliswaar ontslagen, maar niet door alle Knicks. Hij is ontslagen door de vereniging (al kan een vereniging eigenlijk niemand ontslaan, dat kunnen alleen mensen, maar zie daarvoor een eerdere blogpost), AD maakt dit handig duidelijk door het woord basketbalclub voor de naam te zetten.