dinsdag 2 februari 2016

Schrijfwijze: Qua of kwa? Wie schrijft?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: Qua of kwa? Wie schrijft?

In een nieuwsbrief werd een oproep geplaatst. De oproeper in kwestie wilde zijn website graag verbeteren kwa uitstraling. De moeilijkheid in een woord als qua, wat de juiste spelling is van het woord, zit hem in het feit dat het nimmer is gemoderniseerd tijdens één van de vele herzieningen van de Nederlandse taal. Qua wordt al sinds de negentiende eeuw op dezelfde wijze gespeld.

Wie schrijft?

In een artikel op Bright.nl werd een aantal feiten uit een onderzoek opgesomd. Het onderzoek werd gedaan en gepubliceerd door een Duits consultancybureau. Het is dan ook verleidelijk om te denken dat het consultancybureau het onderzoek ook schreef.


Deze, veel voorkomende, onjuistheid noemt men ook wel antropomorfisme. Hierbij worden menselijke eigenschappen toegekend aan dingen of dieren. Een consultancybureau kan niet schrijven, een werknemer of onderzoeker van het consultancybureau kan dit echter wel.