donderdag 18 februari 2016

Schrijfwijze: n eraf? Of n erbij?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: n eraf? Of n erbij?

Wanneer gebruik je nu sommige en wanneer sommigen? Vele of velen? Of zoals in het onderstaande voorbeeld, beide of beiden? De meervouds-n wordt bij deze woorden alleen gebruikt wanneer zij slaan op personen. Bijvoorbeeld in de zin: Henk en Piet zijn beiden voorbeelden. Wanneer het slaat op dingen of dieren, dan wordt de n achterwege gelaten. In een blogpost op een ondernemersplatform vonden we een dergelijke fout: Kijk maar eens naar Airbnb en Uber. Beide hebben zij...

Of n erbij?

Waar in het vorige voorbeeld de n eraf moest, zien we even verderop in dezelfde blogpost juist een voorbeeld van een n die erbij moet. Dit is namelijk exact dezelfde regel als in het voorbeeld maar dan in omgekeerde volgorde. Hier wordt namelijk wel over personen gesproken. Doordat het werkwoord in de meervoudsvorm staat, zijn, moet dus ook het onderwerp, diegenen, in het meervoud.