zondag 7 februari 2016

Schrijfwijze: spatie, ja of nee? 12e of twaalfde?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: spatie ja of nee? 12e of twaalfde? 

Spatiegebruik is al vaak besproken in deze serie. Meestal wordt een spatie onjuist gebruikt, zo ook in dit geval op een website vol marketingtips. De regel in de Nederlandse taal is dat wanneer woorden aan elkaar geschreven kunnen worden, dat ook moet gebeuren. In dit geval spreken we dus over marketingcampagnes. Wanneer je het niet zeker weet, probeer dan een ander, vergelijkbaar woord ervoor in de plaats te zetten wat het makkelijker maakt. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan verkiezingscampagnes.


12e of twaalfde?

Steeds vaker gebruikt men cijfers om een getal uit te drukken in plaats van het cijfer uit te schrijven. Dit is op zichzelf niet fout hoewel getallen van één tot en met twintig evenals tientallen en honderdtallen stylistsch mooier zijn in woord dan in getal. Kiest men er echter voor om toch de getallen te gebruiken, wees dan consequent. In dit geval, van de webstiee Bright.nl, zien we binnen tien woorden afstand 12e en vierde gebruikt worden. Beter zou in dit geval het gebruik van het woord twaalfde zijn geweest.