dinsdag 23 februari 2016

Schrijfwijze: gebeurt of gebeurd? Kik of Kick?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: gebeurt of gebeurd? Kik of kick?

Infonu.nl is een soort Nederlandse tegenhanger van Wikipedia, een online encyclopedie die door iedereen geschreven en bewerkt kan worden. Dit brengt met zich mee dat er zo nu en dan een taalfout insluipt. In dit geval betreft het een fout die velen maken. De klank van de tegenwoordige tijd van gebeurt is nagenoeg hetzelfde als die van het voltooid deelwoord gebeurd. De beide schrijfwijzen worden dan ook weleens door elkaar gehaald. Gebeurt is altijd de juiste schrijfwijze als de gebeurtenis bezig is of nog moet komen. Is het al geweest, dan is het dus gebeurd.


Kik of kick?

Op interviewblog verseoverpeinzingen.nl stond te lezen dat één van de geïnterviewden daar een kik van kreeg. Hoewel kik een keurig Nederlands woord is, is dit niet het woord dat bedoeld werd. Wanneer ons namelijk ergens opgewonden door voelen dan krijgen we een kick, afgeleid van het Engels. Een kik is het maken van een zacht, flauw geluid.