zaterdag 20 februari 2016

Schrijfwijze: gemountainbiked of gemountainbiket? Voorbereid of voorbereidt?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: gemountainbiked of gemountainbiket? Voorbereid of voorbereidt?

In het onderstaande voorbeeld, uit een bestsellende thriller waar ongeveer een half miljoen exemplaren van zijn verkocht, zien we een zogenaamde kofschipfout. Engelse woorden die zijn vernederlandst blijken vaak problemen op te leveren bij de vervoeging. Dat komt vaak omdat, zoals in dit geval, de enkelvoudsvorm niet eindigt op een k maar op een e, ik mountainbike. Toch wordt het voltooid deelwoord van mountainbiken bepaald aan de hand van de stam mountainbik, waardoor men dus ook spreekt voor gemountainbiket.

Voorbereid of voorbereidt?

Voltooid deelwoorden die gelijk zijn aan een werkwoordsvorm zijn altijd lastig. Het werkwoord voorbereiden is daar een voorbeeld van. De eerste persoon enkelvoud is hierbij gelijk aan het voltooid deelwoord. Dit betekent echter niet dat het voltooid deelwoord ook altijd de juiste vorm is, zoals we hier zien in een voorbeeld op een website over Amerikaanse sporten. De zin staat namelijk in tweede persoon enkelvoud. De verwarring wordt gezaaid door het gebruik van het woord zich, wat (onterecht) de illusie van een voltooid deelwoord wekt.