zaterdag 13 februari 2016

Schrijfwijze: naturaliseren of neutraliseren? Drie-en-tachtig of drieëntachtig?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: naturaliseren of neutraliseren? Drie-en-tachtig of drieëntachtig?

In het veelbesproken boek Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra staat in de inleiding dat Hans van Helden werd geneutraliseerd tot Fransman. Dit is ronduit fout. Neutraliseren is het wegnemen van de werking. In deze zin wordt echter naturaliseren bedoeld, het verkrijgen van het staatsburgerschap van een land dat niet het eigen land is.

Drie-en-tachtig of drieëntachtig?

Uit een zeer kort verhaal van verhalenkoning A.L. Snijders, wekelijks op Radio4, komt een voorbeeld dat voor de verandering eens een goede wijze in plaats van een foute schrijfwijze laat zien. Getallen boven de twintig die geen tientallen of honderdtallen zijn mogen volgens de regel in cijfers worden beschreven. Soms kiest men er echter voor om toch letters te gebruiken. Getallen worden dan als samenvoeging geschreven, bijvoorbeeld zesennegentig. Wanneer echter de getallen twee of drie echter als eerste worden genoemd dient echter een koppelteken te worden gebruikt. Het zijn namelijk geen tweeën en drieën maar twee -en en drie -en.