donderdag 25 februari 2016

Schrijfwijze: klassenuur of klasse-uur? Cijfers of letters?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: klassenuur of klasse-uur? Cijfers of letters?

In de Nederlandse vertaling van het boek 11/22/63 van Stephen King stond een opvallende zin. In die zin werd het woord klassenuur (waarmee de juiste schrijfwijze al verklapt is) op twee manieren gespeld. Hoewel hier met taal gespeeld wordt door de auteur en de verschillende manieren om het woord te schrijven met opzet worden gebruikt, is het belangrijk om aan te geven dat klassenuur slaat op een uur van de klas, bijvoorbeeld op scholen.

Cijfers of letters?

In het boek Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra stond een mooi voorbeeld van lelijk taalgebruik. Het gaat hier om de manier waarop met getallen wordt omgegaan in tekst. Aan te raden is om bij duizendtallen een punt te gebruiken voor na het duizendtal (al klinkt dit krom). Dat betekent dus dat bijvoorbeeld 1.500 of 30.000 de leesbaarheid vergroot ten opzichte van 1500 of 30000. In een eerdere post op Schrijfwijze gaven we ook al eens aan dat tientallen en getallen onder de twintig bij voorkeur in zijn geheel worden uitgeschreven.