maandag 8 februari 2016

Schrijfwijze: lidwoorden en afkortingen? Dubbelop?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: lidwoorden en afkortingen? Dubbelop?

Lidwoorden voor afkortingen plaatsen is niet altijd even gemakkelijk. De allermoeilijkste is misschien wel de NRC, simpelweg omdat er vele redenen aan te voeren zijn waarom het NRC ook zou kunnen. Toch geniet de NRC de voorkeur. NRC is namelijk de afkorting van Nieuwe Rottterdamsche Courant. Het lidwoord slaat altijd op het belangrijkste zelfstandig naamwoord in een afkoting, in dit geval courant. Omdat het de courant is, is het dus ook de NRC. Zoals ook deze bekende columnist van de krant het schrijft.


Dubbelop?

Diezelfde bekende columnist gaat overigens ook wel eens de fout in. Zo heeft hij het bijvoorbeeld over een rechtstreekse live verbinding. In deze drie woorden zijn twee fouten te ontdekken. Allereerst ontbreekt het koppelteken tussen live en verbinding, live-verbinding. De tweede is echter het dubbele gebruik van rechtstreeks. Live betekent namelijk ook rechtstreeks. Het twee keer zeggen van hetzelfde wordt ook wel een tautologie genoemd. Het woord rechtstreekse was in dit geval overbodig.