vrijdag 25 maart 2016

Schrijfwijze: en, ja of nee? Voor, ja of nee?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: en, ja of nee? Voor, ja of nee?

Schrijven is schrappen. Het is één van de belangrijkste regels waar mensen die met schrijven hun inkomen verdienen zich aan houden. In het volgende voorbeeeld, gezien op Bright.nl, zien we hier een goed voorbeeld van. Het voegwoord 'en' dat hier aan het begin van de zin staat is eigenlijk overbodig geworden doordat het een begin is. Was de punt weggelaten en waren de twee zinnen daadwerkelijk aan elkaar gevoegd, dan had het woord een functie. En als eerste woord van een zin is zelden echt nodig.

Voor, ja of nee?

Ook van Bright.nl komt het voorbeeld over het ervaren van gewichteloosheid. Dit zou men in de toekomst enkele minuten kunnen doen. Al vond de auteur van het artikel dat het 'voor enkele minuten' kon. Voor is hier overbodig. Probeer altijd de kortste manier om je boodschap weer te geven te kiezen, zonder daarbij in vaagheden te vervallen.