maandag 14 maart 2016

Schrijfwijze: in? Opzoek of op zoek?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: in? Opzoek of op zoek?

Op quotenet.nl is een schrijfwijze te vinden die niet fraai te noemen is. Een bekende Nederlandse topscheidsrechter heeft volgens Quote vastgoed in zijn winkels. Dit wekt de illusie dat je naar de winkel toe kunt gaan en er vastgoed kunt kopen. Beter zou het zijn als werd geschreven dat hij vastgoed heeft in de vorm van zijn winkels.

Opzoek of op zoek?

Het verschil tussen opzoek en op zoek is misschien wel de meest voorkomende schrijffout in de Nederlandse taal. Dat is ook logisch want beide schrijfwijzen zijn correct, maar beide betekenen wel iets anders. Tel daar de regel van samenvoegingen bij op en de fout is snel gemaakt. In een werkomschrijving stond het volgende voorbeeld.


Deze vorm van opzoek is een vervoeging van het werkwoord opzoeken zoals je dat doet in een archief. Je gaat iets opzoeken. De vraagsteller bedoelt echter dat hij iets of iemand zoekt. hij is op een zoektocht of op zoek.