woensdag 16 maart 2016

Schrijfwijze: poste of postte? Bekroont of bekroond?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: poste of postte? Bekroont of bekroond?

In een reactie op een bekend sportblog schreef iemand dat hij gisteren poste. Het werkwoord posten betekende in het verleden dat je een brief in een brievenbus stopte. Het kon ook betekenen dat je ergens de wacht hield.

Tegenwoordig is daar een derde betekenis bijgekomen, het reageren op een bericht op internet, afgeleid van het Engels. Wanneer we Engelse woorden vernederlandsen en gaan vervoegen gelden de gebruikelijke Nederlandse regels. Dat betekent dus dat we naar de stam kijken (post) wanneer we gaan vervoegen. Dit betekent daarom dus dat de verleden tijd postte moet zijn.

Bekroont of bekroond?

Voltooid deelwoorden worden steeds vaker door Nederlanders verward met tegenwoordige tijd in de tweede persoon enkelvoud. Dit komt omdat we het verschil tussen een d of een t op het eind bijna niet meer horen in onze uitspraak. Zo kan het dus dat in de kop van een artikel op een platform voor start-ups staat dat zo'n bedrijf is bekroont als. De juiste wijze is uiteraard is bekroond als.

uiteraard geldt dat wanneer je in de tegenwoordige tijd schrijft het woord wel op een t eindigt: jij bekroont hem.