zondag 6 maart 2016

Schrijfwijze: terug brengt of terugbrengt? Beducht of bedacht?

Taal mag dan een dynamisch iets zijn, sommige schrijfwijzen zijn gewoon fout. Andere zijn verschrikkelijk lelijk. In de serie Schrijfwijze neem ik zo nu en dan een aantal foute woorden en zinnen onder de loep die mij opvallen. Vandaag: terug brengt of terugbrengt? Beducht of bedacht?

Samenvoegingen zijn inmiddels al vele malen besproken op Schrijfwijze. Terugbrengen is één van de vele voorbeelden hiervan, de wijze zoals in het voorbeeld, uit een toptienlijstje van Stephen Kingboeken, is fout.

Beducht of bedacht?

Soms is niet het woord zelf, maar het gebruik ervan verkeerd. Dit heeft veel te maken met het door elkaar halen van spreek- en schrijftaal. In de Nederlandse vertaling van het boek 11/22/63 stond te lezen dat de hoofdpersoon bedacht op nog meer trucs was.

Op het eerste gezicht lijkt dit fout. Men is geneigd te denken dat de auteur hier niet bedacht maar beducht bedoelt. Deze fout is in de Nederlandse spreektaal gekropen. Ergens beducht voor zijn betekent bang zijn of vrezen voor, terwijl ergens bedacht op zijn betekent dat je voorbereid bent op.